Bloggerne sesong 12 episode 7

Musefisen fra Drammen

Morten skal flytte fra Sofie. Iselin skal liksom leve av seg sjæl. Linnea trenger å begynne på noe nytt som hun ikke har gjort før.

Det var dagens intro

Iselin har brukket seg ut av senga for å fortelle oss at hun har et veldig, veldig viktig møte med David Eriksen. Hun presiserer at det er han som har tatt kontakt. Hun holder på å drite på seg. Hvis jeg må så drite om morgenen, så hadde jeg prioritert et toalettbesøk, framfor filming.

Iselin har jobbet veldig hardt for dette. Hun har drevet blogg og Insta ved siden av 100% jobb og to unger. Hører du det, Caroline, dette er hva som defineres som jobb! Nå har hun sagt opp jobbene sine og er nervøs. Usikker på om det skyldes at David Eriksen kommer, eller om det er den usikre økonomiske situasjonen hun står ovenfor som utløser dette, for her har klipperne hos Salto vært drita på jobb.

Linnea har tenkt på at hun har lyst på en forandring det siste halve året. Jeg er ikke overrasket over at det tok et helt halvt år, for jeg har fastslått at personligheten hennes er på den forsiktige siden. Hun presiserer at det ikke dreier seg om ny hårfrisyre, men at hun er lei av å gå i den samme syklusen. Det er det samme. Hun har lyst til å gjøre noe annet enn det hun har gjort til nå. Som er den samme syklusen. Linnea fortsetter i denne muntlige syklusen en stund til, før hun snapper ut av den og kommer på at livet er hardt. Hun er som sagt ikke den fødte optimist.

Jeg har en venninne som Linnea. Jeg har lært meg å hive innpå et par knekkebrød hver gang vi skal ut å spise, ellers sulter jeg i hjel. Hun ender alltid opp med å bestille pizza, men ikke uten og vurdere om hun skal prøve noe nytt. Hun veier frem og tilbake så lenge at kelneren får svetteperler i panna. -Jeg tror jeg skal prøve noe annet enn pizza i dag. Kanskje fisk? Men det er et sjansespill, for man vet aldri om fisken er fersk. Pizzaen er jo alltid god, det er et trygt valg. Men det blir litt ensformig i lengden. Fiske er sunnere…. Ja dere kjenner typen.

Linnea faller ned på at hun skal utfordre skjebnen og se hvor hun ender opp. Jeg holder en knapp på livets versjon av pizza.

I Tromsø filmes det en fisketråler på vei inn og det er lagt på måkeskrik, så vi skal skjønne at Tromsø ligger ved kysten.

Sofie og Morten kjører ut på gården hvor Sofie vokste opp. Morten spør om hvor lenge Sofie bodde der og Sofie svarer at hun bodde der en periode både på barneskolen og ungdomsskolen. De har sikkert aldri pratet om dette før, så det er på tide at Morten fikk vite det. Det synes Sofie også.

Gården eies av besteforeldrene til Sofie og Sofie vokste opp i Blåhuset. Det er innmari blått, for dere som lurer. I vinduet sitter en stripete katt og ser sur ut. Den er kanskje ikke så vandt til besøk. Inne i Blåhuset har tiden stått stille siden 40-tallet. På benken står den minste oppvaskmaskinen jeg noen gang har sett, og Sofie sier at den har kommet til etter at hun bodde der. I hine hårde dager måtte de vaske opp for hånd. Det ser ut som om de burde fortsatt med det, for mikrooppvaskmaskyinen har sannsynligvis ikke plass til mer enn 4 gafler og en kopp. Resten av oppvasken står på vent i en overfylt oppvaskkum. Sofie synes det er koselig.

Sofie forteller at hun vokste opp med lite penger og måtte jobbe for det hun ville ha. Det er hun takknemlig for i dag.

Jeg aner ikke hvem som bor i Blåhuset i dag, men i fare for å fornærme noen så kan jeg røpe at de ikke kjører en minimalistisk stil. Og fargevalget inne er minst like spenstig inne som utenpå. Det gamle rommet til Sofie har en utsikt som gir meg ståpels og tårer i øynene, men Morten er mest opptatt av noen høner han har fått øye på på tunet. De vil han hilse på! Hønene føler det ikke på samme måte, så de gjemmer seg under en benk. Sofie kan heldigvis hønespråk og setter seg på huk og roper Gakk Gakk Gakk! Jeg trodde det var and? Sofie kommer på at hun snakker feil språk og går over til Kra-Kra. Den skjønner ikke det heller. Fotografen filmer en fugl på himmelen for å illustrere hvem som sier Kra-Kra. Fuglen er ei måke.

Tilbake i Oslo har fotografen gått for ny vinkling og filmer containerhavna. Det er ikke like vakkert som seilbåter og utsikten fra Ekeberg, men det er godt med litt variasjon.

Iselin skal på cafe som minst har spandert treretters, skal vi tro eksponeringen. En kraftig fyr med en topp på hodet som er en prima ballerina verdig, klemmer henne så hardt at sminken til Iselin blir skadet. Fyren heter Sebastian, jobber for David Eriksen og skal forberede Iselin på møtet med sjefen. Dette er litt flaut å innrømme, men jeg visste ikke hvem David Eriksen var, så jeg måtte google han. Enda godt det ikke var jeg som skulle ha møte med han, for det kunne blitt skikkelig kleint.

Den kraftige ballerinaen kjører reklame for sjefen. Han skal starte byrå for artister og influencere. Konkurrent av Blogghuset, altså, men sannsynligvis mer proff. Iselin er kjempenervøs fordi David Eriksen snakker med de store stjernene i utlandet og nå skal han møte musefisen fra Drammen (der fikk de flettet inn det). Hun er redd hun har for store planer for seg selv, men ballerinaen forsikrer om at de ikke bryr seg om janteloven. Det er viktig at Iselin ikke tenker negative tanker, for da er det det hun legger ut der.

Linnea sitter ved spisebordet med en venninne og spiser brødskiver. Venninnen spør om man kan ha Snøfrisk oppå ost, og Linnea faller ned på at det kan man, raskere enn jeg turte håpe på. Venninnen skjærer osten feil og det blir «hoppbakke». Derfor kan ikke Linnea ha barn, for de kan ikke skjære pålegg.

I forbindelse med lanseringen av Bloggerne blir Linnea «rasende», i følge TV2, fordi en journalist spør henne om dette med barn. «Koffår får i det spørsmålet i hvert fuckings intervju?», svarer Linnea. Jo Linnea, nå skal du høre her: Hvis du deltar i Bloggerne med «jeg skal ikke ha barn» som narrativ, vil det naturlig nok være hovedfokus på pressekonferanser også. Jeg vet at Linnea ikke blogger, men jammen mestrer hun bloggerlogikk til fingerspissene.

Venninnen som sitter ved bordet er både samtalepartner og kollega av Linnea og Linnea har lyst til å fortelle om hva ideen sin er. Hun sier at hun trenger venninnens «rådgivning». Linnea har lyst til å flytte et annet sted som kan utfordre henne litt. Alternativene er å jobbe på restaurant eller å ta et kurs i manusskriving i LA. Ikke overraskende synes venninnen manusskriving i LA er den beste ideen.

Venninnen synes at Linnea skal velge et intensivkurs, så hun ikke binder seg opp for lenge. Tilfeldigvis er det akkurat det Linnea har tenkt også. Men så kommer hun på at det er vanskelig å være borte fra vennene sine. Hun foreslår at venninnen kan bli med. Jeg synes det høres ut som en god ide. Nesten som å bestille pizza med skalldyr. Det trygge valget, men med et snev av hav.

Iselin er jævlig nervøs (igjen). Ballerinaen har hjulpet henne å pugge hva hun skal si, og nå skal hun opp i kåken til David Eriksen. Den er sånn som Iselin ser på TV og jeg er enig! Her er det en interiørarkitekt som har fått frie tøyler og gått for… upersonlig.

David Eriksen har lyst til å være selektiv når han velger influencere til managementet sitt. Profilene må være gode på ett eller annet. Eller ha en passion, som Anne Brith kaller det. Jeg er imponert over at David, som tydeligvis vanker i utlandet, klarer å finne norske alternativer til absolutt alle ord. Det er originalt i den bransjen, og jeg liker det skikkelig godt!

Han er ikke like original i intervjusituasjoner. «Hvorfor skal vi velge deg?» Heldigvis har Iselin og ballerinaen pugget på akkurat dette og Iselin sier at hun har funnet det seriøse, det feminine, det maskuline og humoren. Hun glemte alle referansene til kjønnsorganer. Iselin har merket at kvinner og menn har lengtet etter dette og hun mener at Norge trenger dette her. «Dette her» viser seg å være åpenhet om sex. Så da fikk hun det med like vel. Jeg synes hun er flink som modererer seg og ikke bruker grafiske beskrivelser på kjønn og sex foran David Eriksen.

David Eriksen er imponert og har lyst til å ha Iselin med i stallen. Her var det vel ingen som datt av stolen av overraskelse? Iselin blir så glad at hun blir svett i trusa.

Ute i bilen facetimer Iselin med Hårete Tom på en godt brukt telefon med knust skjerm. Jeg er ikke sikker på hvorfor, men jeg liker plutselig Iselin flere hakk bedre. I en bransje som lever av å pushe overforbruk er det forfriskende å se noen som bruker opp tingene sine, i stedet for å gå for en ny og skinnende modell. Men så ber hun Hårete Tom og shave balla og åpne en vin, for nå skal det feires og jeg blir litt avmålt igjen.

Fotografen resirkulerer også og vi får se et bilde av Ishavskatedralen vi har sett en del ganger før. Til og med TV2 skjønner at det blir smør på flesk med #Tromsø.

Sofie og Morten skal på katamaran-tur for å feire Mortens nye jobb. Og et nytt kapittel i forholdet. Jeg slås igjen av hvor raus hun er. Typen til Martina hadde sannsynligvis kastet seg av brygga og druknet seg selv. hvis Martine flyttet fra han. Naturen er eventyrlig vakker, men av en eller annen grunn velger fotografen å fokusere på rumpa til Morten. Skjønner ikke hvorfor, den er gjemt bak den mest posete overlevelsesdrakta de kunne spore opp i Tromsø.

Sofie og Morten sitter i lav sol og diskuterer forholdets fremtid. Sofie synes som sagt at det ikke blir noe problem. Noen bor i USA og Norge og da blir Oslo-Trondheim bare barnemat. Hun prøver så hardt å overbevise seg selv om at dette går fint, at jeg skjønner at det ikke går så fint like vel. Vi klarer det for noen år, hvis det er det som skal til, sier Sofie. Ja, selvfølgelig, svarer Morten i et tonefall som tilsier at han ikke synes det er så selvfølgelig.

Sofie lurer på om det kommer til å oppstå mye rykter når Morten flytter fra henne. Jeg lurer på om det er noe å lure på? Særlig siden TV2 har fremstilt denne flyttingen som om Morten forlater en knust Sofie som sitter igjen med gjeld oppover ørene. Seriøst, da jeg så promoen, men den taus morten som pakket og en tårevåt Sofie på gulvet, var det den slutningen jeg trakk. Men de er altså gode venner, der de ligger tett omslynget på katamaranen og gleder seg til framtiden.

I morgen (episode 8) skal vi endelig få se Anne Brith. Jeg er på ferie, men jeg skal prøve å få ut den episoden i natt, men ikke skyt meg om jeg sover over hele greia.