Bloggerne sesong 13 episode 10

Gutt eller jente?

Jeg beklager at jeg er på etterskudd med episodene, jeg håper ingen har dødd av spenning mens dere ventet!

Iselin, fremdeles i tyllkostymet sitt, liker å være feminin og samtidig banne som en gammel sjømann. Jeg må skyte inn at svigerfar er gammel sjømann, og jeg har ikke hørt han si rævsaft og ståklitt en eneste gang… Joakim synes influencere kunne bli flinkere til å bruke stemmen sin. Familien Nyhus venter fremdeles på å få vite kjønnet på babyen…

Vi starter i Kristiansand hvor Monica og ett av bloggernavnbarna har lagt seg i senga. Håper det ikke blir barn av det. Vent, det er jo allerede bolle i ovnen, da går det sikkert bra. Å vise et avkledd barn i senga er helt innafor. Not!

Mor og barn ser på bilde av kaka de skal ha til release-party? Revy-party? Reveal-party? Har glemt hva det heter, men det er et eller annet tullete party, så influencere kan vise frem spons. Kaka er pyntet med «boy or girl», noe som gjør Monica så spent at hun ikke får sove. Ungen har pugget en replikk «Hvis det blir en jente, så kommer jeg sikkert til å falle ut av senga«. Jeg ser foreldrene kvele en applaus. Så følger han opp med «når jeg sover nesten hele dagen«, noe som utløser protester fra foreldrene. Det er ikke rom for rolletolkning og improvisasjon i rollen som lykkelig barn.

Chris kler av seg og legger seg sammen med mor og barn. Dialogen er anstrengt og haltende og far er mest opptatt av sitt eget tryne i kamera. Jeg tror ikke de blir filmstjerner med det første. Men innsatsen er det ikke noe å si på. Mor og far og barn kysser hverandre på munnen og kroppen, og så roper heldigvis regissøren -Kutt! Seriøst, dette er borderline barneporno, forkledd som lykkelig familie.

På Gardermoen sitter en nystriglet Joakim Kleven og venter på Sara og Marna. De skal til Nord-Uganda og late som de bryr seg. Så skal de til grensen til Sør-Sudan og late som de bryr seg om en flyktningleir. Det er i grunnen alt Joakim vet, men han er sykt spent. Han gleder seg til å se Marna og Sara, det er da enda noe.

Det er Strømmestiftelsen som sponser reisen. Jeg er usikker på hva de driver med, så jeg gjør et lite googlesøk.

Dette gjør Strømmestiftelsen for å utrydde fattigdom

For å komme ut av fattigdomsfella er det avgjørende å øke folks inntekt, bygge kunnskap og fremme bevisstgjøring omkring rettigheter. Dette er bærekraftig utvikling.

Bygge kunnskap? Bevisstgjøring omkring rettigheter? Bærekraftig utvikling? Så vidt jeg kan se er de fullstendig på kollisjonskurs med influencere flest. Kanskje Strømmestiftelsen kunne reise til Blogglandia og bevisstgjøre innbyggerne om overforbruk, uetisk produksjon, barnearbeid og metoo (det siste er et spark til Marna og den sjarmerende mannen hennes…)

Joakim forteller at de egentlig skulle til Sør-Sudan, men så fant de ut at det var farlig, så nå skal de bare nesten til Sør-Sudan. Trioen er klare for turen, med fersk spraytan, nye vipper og nyfrisert hår. De tar en drøss med selfies. #krigogfredogsånn

I Kampala sitter trioen på en trapp og oppsummerer turen så langt. Joakim og Sara har vært på tur sammen én gang før (wææææ), og Marna har vært i flyktningeleir før (wæææ). Marna sliter litt med å huske hvor hun var, men hun lander på Nord-Irak, hvor hun var i den Syriske leiren og Denderreandre leiren. De er forskjellige, i hvert fall, forsikrer Marna.

Marna synes det er artig at flyktningeleirer utvikler seg ettersom de blir eldre. De får handlegater, med butikker og frisør. Det høres hyggelig ut, de mangler bare en avdeling av Spraytanhuset, si..

Joakim lurer på hvorfor folk flykter fra Sør-Sudan, for det har han ikke fått med seg. Marna trer til med sin kunnskap og forklarer kortversjonen: «Sør-Sudan har olje, Sudan vil ha den oljen«. Den versjonen var omtrent like kort som Marna, men Joakim føler seg opplyst og googler nok ikke emnet videre.

Intervju-Joakim forteller at han får et kick ut av å reise til uvanlige steder. Det som betyr mest i jobben hans er å oppleve verden «slik den egentlig er«. Jeg håper han slipper å oppleve verden slik den egentlig er på denne reisen, for i Sudan er det dødsstraff for homofili, og i Uganda kan man få livstid i fengsel. DA snakker vi kick, eller?

Han er heldig som får lov til å se den delen av verden, sier han. Enda heldigere er det at det ikke var det siste han så…

I Oslo er Iselin i influencerbarnehagen, og Onkel Sebastian (med nyklippet hår) har hanket inn en samarbeidsavtale med en kjoledesigner. Iselin skal designe sin egen kolleksjon. Man kan vel ikke kalle seg influenser hvis man ikke har «designet» noe, så man skulle tro gleden sto i taket. Sebastian prøver å fyre opp Isabel. «DET ER DRITKULT» roper han, som en barnehageansatt som forsøker å få ungene ut i regnvær. Iselin ser ikke ut til å like regn. Det har kanskje noe med at produsenten designer ammekjoler? Man tar det man får, Iselin, det blir sikkert fint! Det er sassy, sier Iselin, ikke særlig overbevisende.

«Det er så mye drama i Åros«, forteller Iselin. Folk baksnakker henne, og så er det noen som sladrer til Iselin. De sier hun er dramaqueen. Grunnen , tror Iselin, er at hun sjeldent ble hørt som barn. Men så fikk hun hormoner og ropte knallhøyt. Det er årsaken til at jeg er så ærlig og herlig, sier Iselin, og nå er det Sebastians tur til å ikke se overbevist ut.

I Kristiansand lekesloss pappa Chris med guttene på badet, mens han roper «hva skjer kompis? Kutt ut! Oh yeahhh!» Familien Nyhus har investert i ikke mindre enn to speil på badet, så Chris kan se seg selv fra alle kanter når han flekser musklene. Egentlig skal han få klar ungene til festen, men det er lett å bli avledet av noe så interessant som egen kropp. Monica har fått sponset frisørbesøk for anledningen, og setter på en anselig mengde løshår.

Chris spenner de små moneymakerne fast i Teslaen, og ett av barna har fått en replikk for anledningen. Sånn i tilfelle vi ikke skulle få med oss at de skal på fest. Han stokker ordene, men Chris har ikke tid til et nytt opptak, de er 15 minutter for sent ute, så det får være med. Vi skjønner jo poenget: De skal ha reveal-party! Endeliiiiig! Yeeeey!

De byr seg kanskje ikke så mange sjanser til å by frem produktene sine på bloggereventer i Kristiansand, for Monica får sponset sminke og kjole også. «Denne dagen vil jeg bare føle meg fin og bra, det fortjener jeg«, sier hun. Jeg tror hun får en brudekjole.

I Moyo, Uganda blir Joakim og jentene tatt imot med klapp og sang. «Man klarer aldri å forberede seg på en slik tur» sier Joakim. Men han hevder at å reise på slike turer er med på å sette dagsorden her hjemme. Da kan han snakke om ting vi her hjemme aldri har hørt om. Jeg har ikke fått med meg om Joakim har snakket om dette i sine kanaler, men det er tydelig at HAN aldri har hørt om noe som helst.

Joakim lærer barna å si «jeg elsker skole» med så outrert kroppsspråk at det er flaks at han ikke råket rett i fengsel.

I Oslo har eieren av kjolebutikken ankommet leiligheten, og jeg gleder meg til å se hvordan en influenser jobber når hun designer klær. Fra hva jeg kan se, består prosessen i å se på bilder av forskjellige kjoler på en pc, og så velge lengden på skjørtet. Damen har med seg er utvalg ferdig designede kjoler også, og Iselin velger ut de hun synes er finest. Iselin drodler litt rundt dette med ettersittende kjoler, for det er ikke alltid man føler seg så komfortabel med det. Noen dager er bolletissen ekstra hoven, forklarer hun. Så vrikke-danser hun rundt i stua, mens hun demonstrerer hvordan babyen kommer til puppen. Sassy!

I Uganda har trioen ankommet en Bonga-group. Det er et ressurssenter for kvinner, hvor de lærer og lese, skrive og stå opp for seg selv. «De er veldig oppegående og smarte, egentlig«, sier Sara overrasket . Sånn i motsetning til norske influencere…

Joakim presenterer seg, men navnet hans faller ikke i smak. de vil heller kalle han Juice. Joakim elsker det og danser entusiastisk, mens han synger Juicy, Juicy! Så skal damene fremføre en tradisjonell dans og trioen ser sitt snitt til å bli med. Jeg tror Joakim tok den samme dansen i fjorårets Pride-parade. Det gikk nok bra, jeg tipper vi hadde hørt det om han ble arrestert.

Norsk influencer-homo fengslet i Uganda

«Det er så viktig at det finnes så mange forskjellige spektre av å støtte organisasjoner. Det jeg elsker med Strømmestiftelsen er nettopp det derre at de har … det å kunne få folk utdannelse det å kunne få folk i jobb. Det er jo DER det ligger, at man kan videreforsørge for barna igjen» sier intervju-Juicy-Joakim. Jeg spolte utallige ganger for å få med meg den talen, mye fordi hjernen min fikk et lite sammenbrudd av tidligere scener.

Kanskje Strømmestiftelsen kan åpne en avdeling i Norge, hvor influencere kan lære å lese og skrive, og komme seg ut i jobb, så barna slipper å forsørge dem?

I Kristiansand har Nyhusene ankommet festlokalet, og ganske riktig, det er stappfullt av ballonger. Monica går rundt og sier oh my lord, mens flere sponsede produkter rulles inn. De har invitert 50 av sine nærmeste venner og familie til festen. Jeg tror ikke jeg har så mange venner, men hvis jeg skal dømme etter ansiktene, har Monica møtt mange av den på botox-salongen. Monica går over til å si Herremin. Chris ønsker velkommen til den litt spesielle «bengivenheten», og Monica har litt å si hun også. Ungene begynner å gå lei, men først skal det telles. Innen ballongen sprekkes har den ene fått en meltdown. Det er ikke så instagramvennlig, men jeg er sikker på at han kan redigeres ut av bildene.

Det ble forresten en jente…

4 kommentarer om “Bloggerne sesong 13 episode 10

  1. Jeg kan ikke si annet enn at dette må ha vært ditt beste recap så langt. De piskesnertene burde noen og enhver ta til seg. Bøyer meg i støvet.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s